Sosyal Medya

Kürsü

Mübarek Ay’ın Gölgesi-Abdullah Yıldız

Ramazan ayının gündüzlerinde farz kılınan oruçla; sadece mideler değil, kalıptan kalbe tüm vücut azaları gemlenmeli, her türlü günah kirlerinden arınmalı, ruhlar hevâ ve heveslerin tutsaklığından kurtarılmalıdır. Oruç; günahlara karşı bir zırh, bir kalkan ve bir “takvâ elbisesi” gibi kuşanılmalıdır (A’râf 26). Oruçla “takvâ/ittik┠amaçlanmalı (Bakara 183); Allah’ın himayesine girerek her türlü tehlike ve kötülükten O’na sığınmalı, Allah’a ve yarattıklarına karşı sorumlulukların bilincine ermelidir. Ve oruçla iç âleme, ötelere, mülk ve melekût âlemine kanatlanmalı, seyahat etmelidir (Tevbe 112).



Peygamber Efendimiz (s.a.) Åžaban ayının son gününde bir hutbe îrad ederek buyurdu ki: 

“Ey Müslümanlar! Büyük ve mübarek bir ayın gölgesi üzerinize düştü. Bu, içinde “bin aydan daha hayırlı” olan Kadir Gecesi’nin bulunduÄŸu bir aydır. 

Bu ay, Allah’ın, gündüzlerinde orucu farz; gecelerinde teravihi nafile ibadet kıldığı bir aydır.

Bu ayda kim bir hayır işlerse, başka zamanlarda bir farzı yerine getiren kimse gibi sevap kazanır. Bir farzı eda eden de, başka aylarda yetmiş farzı yerine getirmiş gibi sevap alır.

Bu ay, sabır ayıdır. Sabrın karşılığı da cennettir.

Bu ay, ihsan, yardım/laşma ve eşitlik ayıdır.

Bu ay, müminin rızkının arttığı bir aydır. (…)

Bu ayın başı rahmet, ortası maÄŸfiret, sonu da Cehennemden kurtuluÅŸtur.(…)” (Terğîb ve Terhîb, 2/94-95)

Evet, Åžaban ayının son gününe iyice yaklaÅŸmış bulunuyoruz ve inÅŸaallah Cumartesi günü mübarek Ramazan ayının birinci gününü oruçlu olarak idrak edeceÄŸiz. 

Peygamber Efendimizin (s.a.) Ramazan ayını müjdelerken ilk dikkat çektiÄŸi husus, “bin aydan daha hayırlı” olan Kadir Gecesi’dir ki, bu çok anlamlıdır. Ramazan ayının 27. gecesi olması en güçlü rivayet ise de, her gecesi Kadir Gecesi olma ihtimali bulunduÄŸundan, bu mübarek ayın her gecesi ‘bin aydan daha hayırlı’ bilinmeli ve o gece inmeye baÅŸlayan Kur’ân-ı Kerim’in kadr-ü kıymeti takdir edilerek hakkıyla tilavet edilmeli yani en güzel ÅŸekilde okunmalı, doÄŸru anlaşılmalı ve gereÄŸince yaÅŸanmalıdır. Kirlenen gönüller, diller, gözler, kulaklar, eller ve özellikle de parmak uçları Kur’ân’la temizlenmelidir. “Kur’ân Ay’ı” olan Åžehr-i Ramazan’da her bir mümin Kur’ân’la tepeden tırnaÄŸa yenilenip dirilmelidir.

Ramazan ayının gündüzlerinde farz kılınan oruçla; sadece mideler deÄŸil, kalıptan kalbe tüm vücut azaları gemlenmeli, her türlü günah kirlerinden arınmalı, ruhlar hevâ ve heveslerin tutsaklığından kurtarılmalıdır. Oruç; günahlara karşı bir zırh, bir kalkan ve bir “takvâ elbisesi” gibi kuÅŸanılmalıdır (A’râf 26). Oruçla “takvâ/ittikâ” amaçlanmalı (Bakara 183); Allah’ın himayesine girerek her türlü tehlike ve kötülükten O’na sığınmalı, Allah’a ve yarattıklarına karşı sorumlulukların bilincine ermelidir. Ve oruçla iç âleme, Ã¶telere, mülk ve melekût âlemine kanatlanmalı, seyahat etmelidir (Tevbe 112).

Her müminin üzerine farz olan beÅŸ vakit namazlar daha bir özenle, huşû ve tefekkürle, özellikle de cemaatle kılınmalı; sünnet olan Teravih namazlarına ÅŸevkle koÅŸarken, farz namazlar kaçırılmamalıdır.

Böylesine bir bilinçle tutulan oruç ve ikame edilen namazla, “Ey iman edenler! Sabırla (oruçla) ve namazla Allah’tan yardım dileyiniz!” (Bakara 2/153) talimatının gereÄŸi de yerine getirilmiÅŸ olacaktır.

Ramazan ayını ibadetleri, elbette Kur’ân okumak, oruç tutmak ve namaz kılmaktan ibaret deÄŸildir. Peygamber Efendimizin (s.a.) buyurduÄŸu üzere, ‘ihsan’ yani her türlü iyilikte bulunma, ‘yardımlaÅŸma’, Allah huzurunda ‘eÅŸitlenme’ mevsimidir. Yine Peygamber Efendimizin (s.a) müjdelediÄŸi gibi, Ramazan ayı, müminin maddi ve manevi rızıkların arttığı aydır.

“Gölgesi” ile ferahlamayı özlediÄŸimiz mübarek Ramazan ayını, üzerimize oluk oluk yaÄŸacak olan rahmetlerinden bol bol yararlanarak, hata, kusur ve günahlarımız için çok çok tevbe edip maÄŸfiret dileyerek ve inÅŸaallah sonunda da Cehennem’den azat oluÅŸ müjdesine ererek geçirmemiz duasıyla.

NOT: Diyanet Ä°ÅŸleri BaÅŸkanlığımızın her yıl 14-20 Nisan’da on binlerce bereketli programa vesile olan “Kutlu DoÄŸum Haftası”nı, “Siret Haftası” adı ile sürdürme kararını tebrik ediyor, destekliyoruz.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.